İçeriğe geç

Memuru Kimler Açığa Alabilir

Memur hangi durumlarda açığa alınır?

Yetkili hakkında soruşturma veya cezai kovuşturma yapılıyorsa ve görevinde kalması istenmiyorsa, görevden uzaklaştırma kararı verilebilir. Bu karar soruşturma aşamasında üç farklı durumda alınabilir. Bu durumlar ön soruşturma, disiplin soruşturması ve idari ceza soruşturmasıdır.

Memuru görevden alma yetkisi kime aittir?

Yetki unsuru: 657 sayılı Kanuna göre yetkili merciler; Kanunun 138. maddesinde görevden uzaklaştırma işlemlerinin yetkili merciler tarafından yapılacağı hükme bağlanmıştır; atama yapmaya yetkili amirlere bakanlık genel müdürlüklerinde müfettiş, illerde vali, ilçelerde kaymakam denir.

Memurun görevden alınma nedenleri nelerdir?

Niteliği itibariyle en ağır ceza olan kamu görevinden çıkarma cezası için kişinin rüşvet alması, yüz kızartıcı ve onur kırıcı davranışlarda bulunması, devlete ait gizli bilgileri açıklaması, siyasi partiye üye olması veya Atatürk aleyhine suç işlemesi gerekir.

Açığa alınma süreci nasıl işler?

Askıya alma, bir memura karşı disiplin soruşturması bağlamında geçici bir tedbirdir ve en fazla üç ay sürebilir. Bu süreden sonra kendisi hakkında bir karar alınmamışsa, memur göreve geri dönmelidir. Bu durumda, memur yeniden işe alınmalı ve yetkililere herhangi bir takdir yetkisi verilmemelidir.

Devlet memurları açığa alınınca maaş alır mı?

Bilindiği üzere; 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun değiştirilen 141. maddesinde; “Görevleriyle ilgili olsun veya olmasın bir suçtan dolayı görevinden uzaklaştırılan, tutuklanan veya gözaltına alınan devlet memurlarına, bu süre içinde aylıklarının üçte ikisi ödenir.

Bir memur en fazla kaç ay açıkta tutulur?

Bir memurun görevden uzaklaştırılabileceği süre, Kanunun 145. maddesinde belirtilmiştir; “Görevden çıkarma; disiplin işlemi ise en fazla 3 ay sürebilir. Bu süre sonunda hakkında karar verilmediği takdirde memur görevine iade edilir.

Devlet memuru hangi suçlardan görevden atılır?

36 Bu suçlar; zimmet, karışma, gasp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma ve hileli iflas Devlet Memurları Kanunu’nda utanç verici veya onur kırıcı suçlar olarak sayılmıştır.

Açığa alınan memur itiraz edebilir mi?

İnfazın durdurulması kararı verildiğinde memur görevine başlar ancak dava esastan devam eder. İnfazın durdurulması geçici bir tedbirdir. İnfazın durdurulması başvurusu iptal prosedüründe reddedilirse, bu karara karşı 7 gün içinde Bölge İdare Mahkemesi’ne itiraz edilebilir.

3 gün işe gelmeyen memura ne ceza verilir?

3 gün işe gitmemenin cezası nedir? Mazeretsiz olarak üç ila dokuz gün üst üste işe gelmeyen bir memur, Devlet Memurluğu Kanunu’nun 125. maddesi uyarınca terfi yasağıyla karşı karşıya kalabilir. Bu ceza, memurun mevcut rütbesinden bir ila üç yıl boyunca terfi edemeyeceği anlamına gelebilir.

Memur tutanak yerse ne olur?

Yetkiliye karşı bir rapor hazırlamak, yaptırım için acil bir sebep değil, yetkiliye karşı yürütülecek soruşturmanın başlangıcıdır. Yetkiliye yaptırım uygulanıp uygulanmayacağı disiplin soruşturmasının sonucu olacaktır.

Bir memur nasıl işten atılır?

Devlet Memurları Kanunu’nun 94. maddesi, kamu görevinden genel istifayı düzenlemektedir: “Hizmet, tamamlanmadan veya organlarca kabul edilen bir mazeret olmaksızın terk edilir ve bu istifa, kesintisiz on gün sürerse istifa başvurusunda bulunulması gerekir.” yazılı başvuruya gerek kalmaksızın yapılmış sayılır.”18 Ekim 2023

Memurluktan çıkarmaya kim karar verir?

Devlet Memurları Kanunu’nun “Disiplin cezası vermeye yetkili kurul ve organlar” başlıklı 126. maddesinde şu hüküm yer almaktadır: “Kamu görevinden çıkarma cezası, üstlerin talebi üzerine, kamu görevlisinin bağlı bulunduğu kurumun yüksek disiplin kurulunun kararıyla verilir.”

Memuru kim açığa alır?

İllerde valiler, il yönetimine bağlı tüm memurları ve şefleri görevden alabilir. İlçelerde, kaymakamlar, yasal gereklilikler karşılanırsa yetkileri altındaki herhangi bir memuru görevden alabilir. Öte yandan belediye başkanları, kendileri memur atarlarsa böyle bir memuru görevden alabilir.

Memur 1 gün işe gelmezse ne olur?

Bu bağlamda, söz konusu kanunun 125. maddesinin 1. fıkrasının (C) bendinde: “Maaştan yoksun bırakma: Memurun brüt maaşından 1/30 ile 1/8 arasında kesinti yapmaktır. Aşağıdaki fiil ve durumlar maaştan kesintiye tabidir: … b) Mazeretsiz bir veya iki ay. “Ertesi gün göreve gelmemek, …” hükmü eklenmiştir.

Devlet memuru vakarına yakışmayan tutum ve davranışlar nelerdir?

e) Memurluk onuruna yakışmayan tavır ve davranışlarda bulunmak, f) Görevine ve işverenine karşı ilgisizlik göstermek veya kayıtsız kalmak, g) Teşkilat ve kılık kıyafet yönetmeliğine aykırı davranmak, h) Teşkilat ve kılık kıyafet yönetmeliğine aykırı hareket etmek. Görevi birlikte yerine getirme ilkesi.

Açığa hangi şartlarda geçilir?

Açık ortaokula geçmek isteyen öğrenciler, eğitimleri boyunca iki kez sınıf tekrarı yapmak zorundadırlar. Bu durum gerçekleşirse öğrenciler veli ve öğrencilerin isteğine göre okulu bırakıp açık ortaokula geçebilirler.

Görevden uzaklaştırma hangi durumlarda yapılır?

Bir kamu görevlisinin işyerinde kalmasının istenmemesi halinde, idari birim, görevlinin görevden uzaklaştırılmasına karar verebilir. Bu karar, soruşturma veya kovuşturma aşamasında da verilebilir. İdare, bu kararı soruşturma başlamadan önce verirse, 10 gün içinde soruşturma başlatılmalıdır.

Açığa kim geçebilir?

Bakanlık dün yayımladığı genelgeyle açık liseye geçişin usul ve esaslarını da belirledi. EĞİTİM HİZMETİ – Genelgeye göre, resmi ortaöğretim kurumlarında öğrenim görme hakkını kaybedenler, milli sporcular, şehit ve gazi çocukları ile evde veya hastanede eğitim görenler açık liseye geçiş yapabilecek.

3 gün işe gelmeyen memura ne ceza verilir?

3 gün işe gitmemenin cezası nedir? Mazeretsiz olarak üç ila dokuz gün üst üste işe gelmeyen bir memur, Devlet Memurluğu Kanunu’nun 125. maddesi uyarınca terfi yasağıyla karşı karşıya kalabilir. Bu ceza, memurun mevcut rütbesinden bir ila üç yıl boyunca terfi edemeyeceği anlamına gelebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir