İçeriğe geç

Makalede Çarpıtma Nedir

Araştırmada çarpıtma nedir?

Sahtecilik: Araştırma kayıtlarında ve verilerinde değişiklik yapmak. Kullanılmayan yöntemleri, ekipmanları ve malzemeleri kullanılıyormuş gibi sunmak. Araştırma hipotezine uymayan verileri değerlendirmemek. İlgili teorilere ve varsayımlara uyması için verileri ve/veya sonuçları manipüle etmek.

Makalede sahtecilik nedir?

Bir araştırmanın sonuçlarını yapay olarak bölerek birden fazla makale yayınlar ve böylece o araştırmanın bütünlüğünü zedeler.

Makalede uydurma nedir?

a) Uydurma: Araştırmada yer almayan verileri oluşturmak, raporlamak veya yayınlamak. b) Sahtecilik: Araştırma materyallerinde, ekipmanlarında, prosedürlerinde ve araştırma kayıtlarında farklı sonuçlar üretebilecek veya sonuçları değiştirebilecek şekilde değişiklik yapmak.

Bilimsel kınama nedir?

Katılımcıların açık rızası alınmadan veya araştırma bir kurumda yapılıyorsa kurumun izni alınmadan bilimsel araştırma kapsamında yürütülen anket ve tutum araştırmalarından elde edilen verilerin yayınlanması: Kınama cezası28.09.2023

Çarpıtma nedir örnek?

Bu düşünce biçimi, bir kişinin başkalarının kendisi hakkında ne düşündüğünü bilmesi gerektiği gerçeğinden oluşur. Örneğin; konuştuğunuz arkadaşınız aniden esnemeye başladığında, “Ben onu sıktım, o da benden sıkıldı” diye düşünmek bilişsel çarpıtmaya bir örnektir.

Çarpıtılmış düşünce nedir?

Bilişsel çarpıtmalar veya çarpık düşünme olarak da adlandırabileceğimiz düşünce hatalarını, danışanın sürekli olarak yanlış ve yardımcı olmayan düşünceleri olarak tanımlayabiliriz. Danışanı rahatsız eden düşüncelerin çoğu çarpıtılmış ve gerçek dışıdır.

Akademik yazımda çarpıtma nedir?

Tahrif; araştırma kayıtlarının veya elde edilen verilerin kasıtlı olarak tahrif edilmesi, araştırmada kullanılmayan cihaz veya malzemelerin kullanılmış gibi gösterilmesi, araştırma sonuçlarının çarpıtılması veya desteklenen kişi ve kuruluşların çıkarları doğrultusunda verilerin atlanmasıdır.

Akademik sahtekarlık nedir?

Akademik dürüstlüğün aksine, akademik sahtekârlık, bir kişinin kendi çalışması olma ihtimalinin daha yüksek olduğunu iddia ettiği, ancak gerçekte durumun böyle olmadığı bir akademik çalışmayı sunma girişimidir. Yazar, çalışmasında başkaları tarafından hangi katkıların gerçekten yapıldığını belirtmezse, bilgiyi saklayarak yalan söylemekle suçlanır.

Bilimsel araştırma etiğine aykırı davranışlar nelerdir?

Bilimsel araştırmalarda etik olmayan davranışlar nelerdir? İntihal… Sahtecilik… Yönlendirme (aldatma)… Çoğaltma… Paylaşım (kesme)… Haksız yazarlık.

Makalede kanıtlama zorunluluğu var mı?

Makalede tartışılan düşünce veya fikir kanıtlanmalıdır. Makaledeki kanıt yükü de tartışmasızdır. Tartışılan fikir kanıtlanmamış olarak kalabilir. Makalenin konusunun özgürlüğü paragraf için geçerli değildir.

Makalede ispata gerek var mıdır?

1. Hiçbir soru için kanıta gerek yoktur.

İntihal neden yapılmamalıdır?

İntihal, özgün bir fikrin, sahibi belirtilmeden çalınmasıdır ve sonuçları her bakımdan telafisi mümkün olmayacak kadar kötüdür. İntihal, yayımlanmış bir eserin tamamını veya bir kısmını, intihalcinin kendi eseriymiş gibi sergileme ve sunma eylemidir (İnci, 2009, s. 73).

Çarpıtma nedir etik?

Sahtecilik/Çarpıtma: Önyargı, istatistiksel veriler gibi araştırmalardaki belirli veri noktalarının, doğru sonuçları engelleyecek şekilde değiştirilmesidir.

Uyarma ve kınama nedir?

Kınama cezası nedir? Kamu görevlileri için disiplin yaptırımlarından biri olan kınama, kamu görevlisine görevlerini ve davranışlarını gerektiği gibi yerine getirmediğine dair yazılı bir bildirimdir. Bir uyarı cezası kamu görevlisine daha dikkatli olması gerektiğini bildirirken, bir kınama kamu görevlisine görevlerinde ve davranışlarında bir hata yaptığını bildirir.

Kınama alınca ne oluyor?

Kınama yaptırımı Öğrenci Davranış Değerlendirme Komitesi tarafından uygulanır. Kınama alan bir öğrenciye o akademik yıl boyunca herhangi bir takdir, tanınma veya onur belgesi verilmez. Yaptırım, e-okul sisteminin Öğrenci Bilgileri bölümüne kaydedilir.

Araştırmada kullanılan yöntemler nelerdir?

Araştırmacılar üç temel araştırma yöntemi türü kullanır: nitel, nicel (niceliksel, sayısal) ve karma yöntemler. Bu geniş kategoriler içinde, daha spesifik yöntemler vaka çalışmaları, öz bildirimler ve anketler gibi bir dizi seçeneği içerir.

Araştırmada sayıltı ne demek?

Varsayımlar (Assumptions) Varsayımlar, doğru kabul edilen yargılar ve genellemelerdir. Varsayımlar, doğru kabul edilen yargılar ve genellemelerdir. Varsayımlar, biçim ve ifade olarak hipotezlere benzerler, ancak hipotezlerin aksine, test edilmek için yapılmamışlardır.

Araştırmada raporlaştırma nedir?

Bu, bir birey veya kurumla çalışırken elde edilen durumsal materyallerin tanımıdır. Bir çalışmanın sınırlandırılması, gönderileceği yayıncı veya dergi tarafından belirlenen sayfa sınırı dikkate alınarak yapılmalıdır.

Araştırmada korelasyon nedir?

Korelasyon analizi; Değişkenler arasındaki ilişki, bu ilişkinin yönü ve şiddeti hakkında bilgi veren istatistiksel bir yöntemdir. İki veya daha fazla değişken arasındaki matematiksel ilişki ‘regresyon analizi’ ile, ilişkinin yönü ve derecesi ise ‘korelasyon analizi’ ile incelenir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir