Aleviler cemevinde ne yaparlar?
Cemevi; Aleviliğin en önemli ibadethanesidir. Alevilerin zikir yaptığı, Baglama çaldığı veya Semah yaptığı ibadethanedir. Herhangi bir ibadethanede olduğu gibi, Cemevi’ne girmek için de birkaç kural vardır.
Cem evinde ibadet nasıl yapılır?
Cemlerde insanlar Allah’a ibadet eder, dua eder ve secde ederler. Ayrıca toplumsal yargı gerçekleşir, sorunlar çözülür, rıza gösterilir ve verilir, Lokma yenir, paylaşım sağlanır, Semah yapılır, Saz eşliğinde şiirler okunur ve Allah-Muhammed-Ali yolunun en temel prensipleri ve öğretileri öğretilir.
Alevi nasıl ibadet eder?
Aleviler Cemevi’nde ibadet ederler. Günlük ibadetleri sabah, akşam ve gece ibadetleridir. Kadir Gecesi ile bağlantılı olarak üç gün ve Muharrem ayında on iki gün oruç tutarlar. Muharrem’den sonra üç gün oruç tutarlar.
Aleviler hangi günler cemevine gider?
Yıl boyunca rutin olarak yapılan Cuma Cemleri, Alevi köylerinde cuma akşamı olarak adlandırılan perşembe akşamlarında gerçekleştirilen Cemlerdir.
Alevilerin namazı kaç rekattır?
Dergi yazılarında ifade edilen anlayışa göre Aleviler ve Bektaşiler cem törenlerinde iki rekat namaz kılıyorlar. Sünnet namazlarını kılmıyorlar çünkü bunlar fazla ve farz namazlar Kur’an’da yok.
Aleviler namaz kılar mı?
İbadet hayatlarının merkezine zikir ritüeli olan “Cem”i koyan Aleviler, temel İslam ibadetleri olarak bilinen namaz, oruç, hac vb. ibadetleri yerine getirirler. İbadetleri kendilerine göre yorumlamışlar ve tüm ibadet kavramlarını mezhepsel hayat kalıplarına göre tasarlamışlardır.
Aleviler gusül abdesti alır mı?
Ghusl ve abdest, Alevi inançlarında önemli bir yer tutar. Alevilikte, bedeni yıkamanın ve temizlemenin yanı sıra iç temizliğinin de bir zorunluluk olması önemlidir. Eline, diline ve beline sahip olma ilkesine uymaya dikkat eder. Bu bağlamda, “tarikat abdesti” ile itirafını kalıcı kılmaya çalışır.
Cem evine kimler girer?
Alevilerin Allah’ı anmak ve toplumsal işlerini halletmek (örneğin, hoşnutsuzları uzlaştırmak) için bir araya geldikleri yere Cemevi denir. Aleviler, Cem ritüellerini anladıkları dilde gerçekleştirirler. Alevi dini liderleri, Ocakzâde dediğimiz Dedelerdir. Her ocağın bir efendisi, rehberi ve akıl hocası vardır.
Aleviler nasıl selam verir?
Özet: Türk halk inancında ‘dilek’, ‘dua’, ‘yalvarma’ gibi anlamlara gelen ‘dua’ terimi, Türk tasavvufunda bir tasavvuf ‘evresi’ veya ‘durumu’ ve bu durumda ziyaret ve karşılama pratiği olarak karşımıza çıkmaktadır.
Cem evinde saz neden çalınır?
Semah (yerel telaffuzları: samah, semağ, zamah, zemah) Alevi ve Bektaşi topluluklarında bir araya gelerek ruhların dayanışma ruhunu uyandıran, saz, söz ve hareket yoluyla doğayla/evrenle bir olma halini temsil eden bir törendir. Aynı zamanda sözlü aktarım yoluyla yeni nesillerin bilgi edinmesini sağlayan yöntemlerden biridir.
Aleviler hacca nereye gider?
Yani Rabbinin evi olan Kabe’ye gidiyor, Beytullah’ı kendi arzularına göre ziyaret ediyor, fakat O’na ulaşmak ve O’na bakmak için arzularını çiğnemiyor.
Aleviler kaç vakit namaz?
Alevilikte Dua İbadeti Dua, Allah’a şükretmek ve O’na ibadet etmek için kılınır. Namaz, Farz (beş vakit namaz, matem namazı), Vacip (Vitir namazı, bayram namazı) ve Nafile (Farz namazlarından önce ve sonra kılınan sünnet namazlar, Teravih namazı, sabah namazı, Teheccüd namazı, Tahiyyetu’l Cami namazı vb.)
Neden cami değil de cem evi?
Cami, “toplanma yeri” anlamına gelen cem kelimesinden türemiştir. Hemen anlaşılacağı üzere, cemevi ile aynı anlama sahiptir. Ancak cami, orijinal anlamından çıkarılmış ve “Tanrı’nın evi”, “Tanrı’ya ibadet yeri”, “Müslümanların tapınağı” gibi isimlerle kutsal bir işleve kavuşturulmuştur.
Alevi orucu neler yasak?
Düğün, nişan, sünnet, eğlence ve benzeri törenler/etkinlikler 12 gün boyunca yapılmaz. Çünkü yas ayıdır. 12. İmam orucu da Aleviler için bir yas ayıdır. Kerbela şehitlerinin susuzluğunu gidermek için kurban kesilmez, et yenmez ve su içilmez.
Aleviler ne zaman et yemez?
Alevi inancına göre, oruç süresince 12 gün boyunca düğün, nişan, sünnet ve benzeri törenler, kutlamalar ve etkinlikler yapılmaz. Hoş aktivitelerden kaçınılır. Muharrem orucu süresince kurban kesilmez ve et yenmez. Bunun nedeni, bunun bir yas ritüeli olmasıdır.
Aleviler neden cem yapar?
Cem, Aleviler ve Bektaşiler tarafından toplulukla birlikte uygulanan dini bir ibadettir ve kuralları son derece ayrıntılıdır. Cem yalnızca dini bir toplantı değil, aynı zamanda ruhsal yenilenme, arınma ve toplumsal ve bireysel sorgulama yeridir. Cem, Arapçada toplanma anlamına gelir.
Cem töreninde ne yapılır?
Cem töreninde on iki imamdan bahsedilir ve Hz. Muhammed’in mucizevi olayı anlatılır. Kırklar cemaati taklit edilir ve toplu namaz kılınır. Ayn-ı Cem’in en önemli bölümlerinden biri de Zakir’in Baglama (Saz) çaldığı, ilahiler söylediği, ibareler ve nefesler söylediği Semah’tır.
Neden cami değil de cem evi?
Cami, “toplanma yeri” anlamına gelen cem kelimesinden türemiştir. Hemen anlaşılacağı üzere, cemevi ile aynı anlama sahiptir. Ancak cami, orijinal anlamından çıkarılmış ve “Tanrı’nın evi”, “Tanrı’ya ibadet yeri”, “Müslümanların tapınağı” gibi isimlerle kutsal bir işleve kavuşturulmuştur.
Cem töreni ne kadar sürer?
Cem hava karardıktan sonra başlar ve sabaha kadar sürer, yaklaşık 9-10 saatlik bir süreyi kapsar. Cem’in icrasında verilen hizmetler ve bu hizmetlerle ilişkili hizmetler vardır.